SAATLİ YÜKSEKLİK MİHENGİRİ
ÇİFT KOLONLUDUR
Mihengir, yükseklik ölçüsü alırken üzerinde sabit kumpası olan ölçüm cihazıdır. Milimetre (mm) cinsinde hassas ölçülerin alınmasını sağlar. Parçaya işaretleme yapabilen bir ölçüm cihazıdır. Peki Mihengir neden kullanılır sorusunu cevaplayacak olursak. Mihengir genellikle markalama ve ölçüm aleti olarak kullanılmaktadır. Yapıları bakımından çeşitlendirilebilirler.
Markalama, işaretleme, ölçüm aleti olarak işlem görür. Farklı ölçü aralıklarında çap ölçme olarak kullanılır. Yapıları bakımından çeşitlendirilebilirler.
Sürgü üzerinde bulunan ölçüm çizgileriyle okunabilen mihengirlerdir.
Mekanik göstergeli mihengirlerdir.
Mihengir üzerinde dijital bir gösterge bulunan mihengirlerdir.
İşlevsel olarak dijital mihengirle aynı fakat sürgü kısmı pnömatik bir sistemle hareket eden mihengirlerdir.v
Öncelikle ölçüm yapılan yüzeyin pürüzsüz ve düzgün olduğundan emin olunmalıdır. Daha sonra mihengirin ''0'' ının doğru olduğundan emin olmak için yüzeye sıfırlanıp eğer doğru değilse sıfırlamasının yapılması gerekmektedir. Takılan, değiştirilen karbür uçlardan kaynaklı sıfırda değişmeler olabilir.
İstenilen ölçü ayarlandıktan sonra sürgü üzerindeki kelepçe sıkılarak hassas ölçü için üzerindeki hassas ayar tertibatı kullanılır.
Parça üzerinde merkez belirlemek veya ölçü belirlemek için mihengir üzerindeki karbür uç kullanılarak işaretleme yapılır.
Bir parçanın üzerindeki farklı boydaki kademelerin ölçümü için mihengiri önce birinci boy üzerine getirerek sıfırlar. Daha sonra ikinci boy veya en üzerine getirerek aradaki farkı ölçebiliriz.
Paralaks etkileri, mihengirin Abbe Prensipine uygunluğunu bozan aşırı ölçme kuvveti ve mihengirle iş parçası arasındaki sıcaklık farkından doğan farklı termal genleşme, tıpkı kumpasta olduğu gibi hata faktörleri arasında bulunur.Mihengirin yapısından ileri gelen başka hata faktörleri de mevcuttur. Özellikle eğrileşmiş referans kenarlara ve aşağıda açıklanan çizici uç montajıyla ilgili hata faktörlerinin kullanımdan önce üzerinde durulmalıdır.
Kumpasta olduğu ve aşağıda da gösterildiği gibi, mihengir kullanılırken kızağı taşıyan referans sütun eğer eğikse ölçme hatası ortaya çıkar. Bu hata, Abbe prensibini ihlal etmekten doğan hataların hesabındaki formül tarafından aynen temsil edilir.
Çizici ucun (veya mafsallı komparatörün) bağlanmasında dikkatli olunması gerekir. Çünkü eğik referans sütundan dolayı ortaya çıkan hata, yukarıdaki formülde yer alan "h" mesafesinin artmasına bağlı olarak büyür. Diğer bir ifadeyle daha uzun çizici uç seçilir veya mafsallı komparatör kullanılırsa hata daha büyük olur.
Bir blok mastar istifine veya iş parçası karakteristiğine göre çizici uç yüksekliği ayarlandığında eğer kızağa aşağı yönde aşırı kuvvet uygulanırsa, taşıyıcı tabla oturduğu referans yüzeyden kalkar ve ölçme hatasına yol açar. Doğru ayarlama için kızağın yavaşça aşağıya hareketinde çizici ucun burnu ileri geri hareket ettirerek blok mastarın (iş parçasının) yüzeyine yerleştirilir. Çizici ucun hafifçe yüzeye dokunur durumu hissedildiğinde ucun yüzeyin kenarı boyunca hareket ettirilmesi doğru ayarlamayı temin eder. Kullanımdan önce yüzey pleytinin ve mihengirin taşıyıcı tablasının referans yüzeyinin toz ve çapaktan temizlenmiş olduğunun bilinmesi önemlidir.
Mihengirler bir kaç malzeme kullanılarak yapılır. İş parçasının malzemesi, oda sıcaklığı ve iş parçasının sıcaklığı eğer düzeltici hesaplamalar yapılarak etkisinin önü alınmazsa kombinasyon halinde ölçme doğruluğuna tesir edebilir.
Mihengirin çizici ucunun burnu çok keskindir. Kişisel yaralanmaların önlenmesi için dikkatle kullanılmalıdır.
Dijital mihengirin skalası, elektrikli yazıcı uç kullanarak tanımlayıcı numara veya başka bilgi kazımak suretiyle hasarlandırılmamalıdır.
Düşürmemek veya başka bir cisme çarptırmamak için mihengiri elle tutarken dikkatli olunmalıdır.
Whatsapp Kanalımızı takip edin kampanya ve duyurlardan haberdar olun;
Müşteri Hizmetleri Destek Hattımız 0850 307 8 827